fbpx

Business sau casual? Tu ce alegi in vestimentație?

Deja Vu Atelier  blog   Business sau casual? Tu ce alegi in vestimentație?

Business sau casual? Tu ce alegi in vestimentație?

Business sau casual – iată două opțiuni atunci când vine vorba despre vestimentația office. Înainte de a dezbate acest subiect trebuie să analizăm sumar ce presupune fiecare stil vestimentar din cele două de mai sus și care sunt avantajele fiecărui stil în parte.

Business sau casual – idei și mod de asortare

O ținută casual este alcătuită din elemente vestimentare accesibile tuturor, pe care, de regulă, le putem găsi în dulapul oricui. Acest stil vestimentar este foarte confortabil și relaxat, lăsând individul să aleagă ce piese vestimentare dorește, fără prea multe norme și reguli vestimentare.

De partea cealaltă a graniței, stilul business este un stil pretențios. În abordarea acestui stil oamenii trebuie să respecte mai multe norme și reguli vestimentare. Asortarea culorilor și a pieselor vestimentare poate aduce dificultăți, de aceea, stilul business  necesită o atenție sporită la detalii, astfel încât purtătorul să iasă în evidență într-o manieră pozitivă, profesională. Ai putea alege aici o cămașă, precum este aceasta.

În cazul stilului casual, tricourile clasice și blugii sunt de nelipsit. Potrivit pentru aproape orice ocazie, fie că vorbim despre o seară de weekend petrecută în centrul istoric sau o întâlnire cu un prieten vechi, codul vestimentar este lăsat aproape în întregime la latitudinea purtătorului. Cele mai comune combinații de piese vestimentare din acest spectru sunt blugii, asortați cu o geacă de blug și un tricou simplu, fără imprimeu. Chiar dacă acest stil nu impune foarte multe norme și reguli, încălțămintea este importantă atât în stilul casual, cât și în cel business. Dacă stilul business impune adesea pantofi de piele sau pantofi cu toc, stilul casual lasă purtătorul să decidă dacă este o zi perfectă pentru teniși sau sneakerși.

Stilul casual este foarte maleabil, astfel că fiecare individ și-l poate atribui după propriile preferințe. Dacă nu ești genul de om care să poarte o geacă de blug, aceasta poate fi foarte ușor înlocuită cu un hanorac clasic. În cazul femeilor, blugii nu reprezintă o piesă vestimentară obligatorie pentru partea inferioară a ținutei, astfel că pantalonii pot fi înlocuiți foarte ușor de către o fustă simplă.

Stilul business oferă femeilor o gamă mai largă de piese vestimentare. Acestea pot opta, la fel ca în cazul bărbaților, pentru pantaloni de stofă, cămașă și sacou. Cu toate acestea, dacă acest cod vestimentar nu ți se potrivește, poți opta cu ușurință pentru o rochie elegantă, potrivită pentru orice cadru profesional.

Accesorii potrivite pentru fiecare stil în parte

Când vine vorba de accesorii, acestea nu trebuie să lipsească din niciun stil vestimentar. Cel mai comun accesoriu pe care îl întâlnim în cazul domnișoarelor și al doamnelor, indiferent de stilul vestimentar pe care acestea îl abordează, sunt cerceii.

În cazul domnilor, cel mai comun accesoriu este ceasul. Acesta poate lipsi cu lejeritate din ținutele casual, dar in cazul ținutelor business, ceasul oferă un aer de seriozitate și profesionalism, atuuri pe care vrei să le etalezi atunci când te afli într-un cadru formal sau profesional.

Doamnele și domnișoarele au un avantaj major când vine vorba de alegerea accesoriilor pentru ținutele lor. Pe lângă cercei, acestea pot opta pentru brățări, inele și lănțișoare, indiferent dacă acestea abordează stilul casual sau pe cel business.

În cazul domnilor, variantele sunt mai puține. În general, bărbații se fac remarcați la capitolul accesorii, în cazul ținutelor business, prin curele de ceas și cravate asortate cu cămașa sau sacoul. În cazul stilului casual, băieții pot elimina în întregime toate accesoriile.

În concluzie, fiecare stil vestimentar trebuie adaptat atât la preferințele personale, cât și la ipostaza în care purtătorul se află. Dacă locul de muncă îți permite, poți aborda fără probleme o ținută casual la birou. Acest lucru este valabil și în cazul întâlnirilor cu prietenii. Chiar dacă nu este un cadru formal, dacă te simți mai bine într-o ținută business, o poți aborda fără probleme atunci când ieși în oraș cu prietenii. Dacă ești genul nonconformist, poți alege un stil vestimentar hibrid, unde în partea superioară alegi un sacou și o cămașă, iar în partea inferioară o pereche de blugi rupți, futuriști și rebeli. Cel mai important lucru este ca tu să te simți bine în ținuta ta și aceasta să te reprezinte. Tu ce alegi în vestimentația ta? Business sau casual?